Effekterna av Mindfulness
Runt om i världen bedrivs det forskning kring mindfulness och dess effekter. Ett flertal forskningsrapporter visar bland annat att mindfulnessträning ger minskad stress, minskad oro, bättre sömn, minskat lidande, ökad förmåga att hantera smärta och ökad livskvalitet. Träningen ger också ökat fokus, bättre uppmärksamhet, ökad självinsikt och koncentrationsförmåga.
Jag lutar mig i mycket vad det gäller mindfulness åt Dr Ola Schenström har under många år arbetat med patienter som blivit utbrända och är medförfattare till boken Utbrändhet- den nya folksjukdomen (Larsons förlag 2003). Ola har även arbetat fram Sveriges mest sålda träningsprogram i mindfulness, Här&Nu, som har hjälpt många.
Mindfulnessträning
Det senaste årens hjärnforskning kring mindfulness visar på en mängd positiva effekter på den mänskliga hjärnan. Forskningen visar bland annat träning förbättrar arbetsminnet som bland annat är viktigt för vår uppmärksamhet och för känslomässig balans.
Träning bidrar också till att synkronisera hjärnans olika delar så att vi använder vår hjärna på ett mer optimalt sätt. 2009 års nobelpristagare i medicin, Elizabet Blackburn har publicerat data som talar för att mindfulnessträning kan förlångsamma cellernas och kanske också människans åldrande.

Vid utbrändhet
Som utbränd behöver du hitta en behandling, ett verktyg som lär dig att tidigt känna igen dina signaler på stress och bryta stresspiralen. Genom att du lär dig det ger du dig själv chans att återhämta dig och dessutom förebygga återfall. Med mindfulnessträning får du möjlighet till att just lära dig att känna igen din kropp och din hjärnas signaler på stress och bryta den onda cirkeln.
Du lär dig att slappna av och sova bättre. Genom det ger du din kropp och hjärna en chans att fylla på energiförråden, alltså återhämta dig vilket är helt avgörande för ditt tillfrisknande. Med träningen lär du dig att frigöra och utveckla de resurser du har. Dina självförebråelser minskar och din självkänsla blir bättre.
Mindfulnessträning är som att ”gå på gym med hjärnan”- steg för steg i din takt. Träningen gör att du utvecklar din koncentrationsförmåga och din förmåga att fokusera på det du vill.

Vid stress
Med träning i mindfulness lär du dig att allt tidigare bli medveten om dina signaler på stress. Det kan vara tankar om vad som sker, stresskänslor eller förnimmelser i kroppen av stress. När du blir medveten om sina stressignaler bryts den onda spiralen. Du ser de val du har och blir bättre på att se klart på varje situation, att göra mer realistiska bedömningar och att hitta positiva utvägar. Mindfulness är också ett verktyg som hjälper till effektiv återhämtning.
Många av de patienter som idag söker hjälp i vården har symtom eller sjukdom som kan relateras till stress och det samhälle som vi lever i. Stressade och pressade patienter – har stor hjälp av mindfulnessträning. Till exempel kan patienter som är på väg in i utmattning eller som redan fått diagnosen utbränd/utmattad med fördel träna mindfulness dels för att komma tillbaka dels för att inte återfalla på nytt i samma beteende. Med träning i mindfulness lär sig personen hantera stress, se de val som finns och komma ur sitt automatiserade beteende.

Vid högt blodtryck
Vid högt blodtryck och oro – kan mindfulness vara ett komplement eller ibland ersätta medicinering Vid irriterad tarm IBS och många andra stressrelaterade tillstånd som vid muskelspänning i axlar, nacke och käkar, spänningshuvudvärk, stressrelaterad hjärtklappning, migrän, fibromyalgi med fler tillstånd.
Vid kronisk sjukdom som i sig ofta framkallar stressreaktioner kan mindfulness vara ett värdefullt komplement till annan behandling för att minska besvär, hantera svårigheter och öka livskvaliteten. Det kan gälla tillstånd som reumatisk sjukdom, cancer, MS och många andra sjukdomar.

Vid sömn
Mindfulnessträning hjälper personer som har sömnproblem såväl vid insomningssvårigheter som vid svårigheter att somna om som vid för kort och ytlig sömn. Bland annat får personen verktyg för att komma bort från de tankar som håller vakenhetssystemen igång och gör det svårt att somna. En övning som hjälper många med sömnproblem är kroppsscanning.

Vid smärtreducering
Mindfulness kan hjälpa dig som lever med smärta, med mindfulnessträning kan du lära dig att hantera din smärta. Med smärta följer ofta oro och stress över morgondagen. Mindfulnessträning ger dig ett antal verktyg så att du kan hantera ditt liv med smärta och oro på ett bättre sätt. Smärta och sjukdom väcker obehagliga känslor och förnimmelser. Det går kanske inte att komma till rätta med själva tillståndet men du kan träna dig på att minska eller hantera ditt sätt att svara på smärta. Med tiden kan du lära dig att hantera din smärta så att ditt lidande blir mindre och din livskvalitet ökar.

MDO Dialogue AB
Marita Oelker
Fåglasång 564
SE-24791
Södra Sandby
marita.oelker@modialogue.se
+46708293318
Org.nr: 556807-1764
MDO Dialog AB är ett svenskt konsultföretag som fokuserar på två affärsområden: Consulting inom förändringsledning, strategi, branding och reputation management samt kognitiv beteendeterapi (KBT) och karriärcoachning. Företaget är familjeägt och baserat i södra Sverige.